luni, august 03, 2015

Darul şosetei


Toată viaţa, în fine, de foarte mulţi ani, sau, cel puţin, de când îşi amintea ea, visase să scrie o carte. De obicei se imagina privind-o expusă în nenumărate exemplare în vitrina unei librării din Centru. Ea stătea undeva în interior, dând autografe unui lung şir de admiratori. Ştia că mesajul său va atinge profund întreaga omenire care, citindu-i cartea, se va schimba spectaculos şi-apoi planeta se va transforma.
Fireşte, omenirea care ştia să citească - la vârsta la care începuse ea să aibă această reverie nu-şi imagina că pot exista oameni care nu ştiu să citească sau pe care nu i-ar interesa ce avea ea de spus. Şi nici nu se gândise în ce să se transforme oamenii sau planeta. Ştia doar că are un mesaj foarte important pentru toată lumea – chiar dacă lumea ei cunoscută pe atunci nu depăşea 50 de persoane cu tot cu rude și vecini. Iar la vremea aceea, telefoanele mobile sau internetul erau vise. Din cele două ore zilnice de program TV rămăsese cu părerea că un singur om, prin cuvintele sale, poate să mişte mase mari de oameni care se duc imediat să creeze o altă lume: Societatea socialistă, multilateral dezvoltată… Deci, se putea!
Nu fusese însă niciodată destul de pregătită să scrie acea carte. “Nu chiar acum” – îşi spunea – “imediat după ce…” . “Am să mă aşez să scriu imediat după ce mă spăl pe dinţi”. “După ce fac ordine în cameră.” “După ce duc toate lucrurile care nu-mi mai folosesc la gunoi.” “După ce-mi termin licenţa.” “După ce mă mărit.” “După ce divorţez.” “După ce ies din spital.” “După ce mă întorc de la mare” – sau de la munte. “După ce-mi dau demisia.” “Diseară, după ce vin de la birou si se culcă toată lumea.” “După ce ies la pensie.”
Îi veneau idei fantastice, unice, pe care şi le “lipea” pe ecranul minţii câteva secunde, hotărâtă să le pună pe hârtie în următoarele 5 minute maximum, după ce s­-ar fi schimbat de pijama. Între timp începea să fiarbă apa de ceai, pâinea rămăsese de aseară pe masă şi trebuia pusă la loc, ceasul arăta o oră îngrijorătoare, ceilalţi locatari ai casei, proaspăt treziţi, aveau urgenţe, nevoi, întrebări. Şi “imediat după ce” rămânea suspendat ca o şosetă desperecheată pe sfoara de uscat rufele.
Era convinsă că are talent şi orice s-ar fi apucat să scrie i-ar fi ieşit perfect: citise enorm între timp. Era, oricum mai simplu cu cititul decât cu scrisul. Şi cum ai putea să scrii ceva dacă nu-ţi cunoşti concurenţa?? Avea preferinţe clare şi puternice. Nu-i displăcea din principiu nimic – încerca, şi dacă după primele pagini autorul nu o impresiona, nu mai continua lectura. Erau, oricum, atâţia scriitori încât nu merita să o chinuie lectura unuia – putea să treacă la următorul. Iar pe cei care-i plăceau, îi devora în întregime: cronologic, cu fişe de lectură, biografie şi note personale în jurnal. După aceea îi uita definitiv în bibliotecă. Învăţase să citească şi din obligaţie – asta exersase în timpul facultăţii – dar chiar şi-n acele cărţi de gramatică, istoria literaturii, semiotică, pragmatică… găsise lucruri interesante. Devenise pricepută la rezumate, referate, lucrări ştiintifice sau de popularizare – tot un fel de scris, îşi spunea ea, dar nu chiar.
            Visa în continuare să scrie o carte. Care să nu schimbe chiar toată omenirea. Voia  doar să-şi exprime cumva toate ideile, trăirile, visele care o însoţeau permanent în timp ce făcea altceva decât să le pună pe hârtie. Toate cuvintele pe care le-ar fi spus celorlalţi dacă n-ar fi învăţat în timp că nu se cuvine să spui tot ce-ţi trece prin cap. Deşi tocmai acele lucruri ar fi fost foarte interesante din punctul ei de vedere.
Poate era o rămăşiţă de autocenzură din vremea propagandei ceauşiste – îşi zicea ea. “N-ai voie să spui ce gândeşti ci doar ce trebuie să audă Partidul” – cu asta rămăsese din acele vremuri, “de dinainte”. În casă, auzise de multe ori şoapte despre arestări, Occident, Europa Liberă, Dumnezeu, plecări peste graniţă iar odată decoperise într-un dulap, de obicei încuiat, sub un maldăr de reviste cu femei goale, o icoană groasă, cu stică, din  argint. S-a mirat dar n-a spus nimănui. După ‘89 s-a dus direct la acel dulap, a scos icoana, a reparat-o şi a pus-o pe un perete. Atunci a aflat că fusese adusă de străbunica, din Rusia, “la refugiu”.
Încercase de câteva ori, în copilărie, să le spună prietenilor ei cum vede lumea, iar răspunsul primit a făcut-o de-atunci să-şi aleagă cu foarte mare grijă şi povestirile şi prietenii. Cu adulţii fusese mai greu: pe ei nu avea cum să-i mai aleagă.
În cele din urmă, ca să nu se mai complice cu oamenii, a început să scrie într-un caiet tot ce-i trecea prin minte. Era mai comod şi nu supăra pe nimeni.
Poate că într-adevăr nimerise într-un loc ciudat – se gândea adesea. Nimeni nu auzea ce spune celălalt. Adulţii din copilăria ei aveau obiceiul să-i pună în cap ideile lor şi să se poarte conform cu ele, forţând-o să execute tot felul de lucruri ciudate: să se spele pe cap, să mănânce tot timpul, să stea încălţată, să nu fluiere, să nu iasă seara pe stradă, să nu pună întrebări prea multe, să nu vorbească neîntrebată, să nu, să nu, să nu….
Jocul de-a “Ştiu ce e în mintea ta” continuase apoi cu vecinii, profesorii, colegii sau prietenii prietenilor. A observat că era jocul preferat al majorităţii celor din jurul ei. Nimeni nu punea întrebări nimănui pentru că toţi ştiau deja ce e în mintea celorlalţi. Ce lume plicticoasă, ar fi vrut ea să le strige, dar ştia că nu o vor auzi. Dacă nu se auzeau între ei, oare la ce le mai folosea muzica?
            Se străduia din răsputeri să spună ce trebuie dar fie tonul era nepotrivit, fie cuvintele erau puse “de-a-ndăratelea” şi nu se înţelegea nimic, ori pur şi simplu îi ieşeau pe gură aşa cum voiau ele, ba prea tare, ba prea încet, şoptit sau răstit, cuvinte inventate sau “găsite în cutia de tablă cu nasturi a strabunicii” – aceea care nu ştia decât ruseşte, refugiată la “Marea Revoluţie Rusă din Octombrie, care a avut loc în noiembrie”.
            Fie învăţa să vorbească aşa cum se cuvine, fie tăcea. Ca adult, găsise o cale de mijloc mai potrivită: să pună întrebări. Tot un fel de vorbit, îşi spunea, mai ales că unii plăteau chiar foarte bine pentru întrebări la care nu se gândiseră niciodată. Tot ce avea de făcut era să-i asculte. “Ce singuri sunt oamenii”, se gândea. “Au atât de puţină imaginaţie şi se încăpăţânează să creadă o viaţă întreagă în nişte umbre”.
Umbrele în care credea ea nu erau cu nimic mai prejos decât ale celorlalţi aşa că, într-o bună zi, a rămas îmbrăcată în pijama, a lăsat apa de ceai să se evapore pe aragaz, pe locatarii casei să aibă nevoi, iar ea s-a aşezat la birou şi a început să-şi scrie cartea. Cred că mai scrie şi acum deşi cartea ei cu siguranţă nu va schimba mase mari de oameni şi nici nu va transforma planeta. Sunt doar umbre. Şosete desperecheate pe sfora de uscat rufe.